Casa Klein
Povestea Noastra
Casa Klein este o veche gospodărie săsească, ridicată in 1768, in vatra satului Meșendorf, comuna Bunești, județul Brașov, la doar câțiva pași de renumitele locații Cetatea Rupea, satul Viscri, Cetatea Sighișoarei .Povestea a început în anul 2015, când ne-am hotărât să readucem la viață aceste case. A urmat un proces de recondiționare și restaurare. Scopul final a fost să oferim turiștilor un nou reper de arhitectură tradițională și să introducem proprietatea in circuitul turistic autohton de nișă.
Am deschis oficial porțile Casei Klein și punem la dispoziția oaspeților două case pe curte, o sală de mese, o curte generoasă și o grădină cu pomi fructiferi care se pierde în codrii seculari care ne încojoară.
Fiecare casă are un apartament dotat cu baie proprie. Așadar, capacitatea noastră de cazare este de 8 persoane.
Noi vom fi onorați de vizita ta și iți garantăm că, indiferent de sezon sau durata șederii, vei avea parte de o experiență autentică și memorabilă în Meșendorf.
Istoricul satului Meșendorf
Meșendorf este un sat săsesc atestat documentar încă din anul 1289, ce face parte din comuna Buneşti, alături de Criţ, Roadeş, Buneşti şi Viscri.
Satul este situat în valea unor dealuri pline de fâneţe, păşuni şi păduri din zona Rupea, la cca 30 km de Sighişoara şi la 95 km de Braşov. Ca să ajungeţi aici, treceţi puţin de Buneşti şi, la un moment dat, veţi vedea un drum semnalizat cu indicator către Criţ. Intrarea se face prin acest sat, după care se continuă drumul încă 4 km. Peisajul şi atmosfera locului te cuceresc treptat, pe măsură ce urci pe strada pietruită ce-şi face loc printre şirurile de case săseşti, vechi, străjuite de peri înalţi cu pere din acelea mari, galbene şi zemoase.
La recensământul din 1322 a domeniilor ce aparțineau fostei mănăstiri Cârța aparținând ordinului cistercian apare prima dovadă scrisă a existenței localității sub denumirea Messendorf. Într-un document din 1356 localitatea apare sub denumirea Mesche, iar în 1448 cu denumirea latină villa Meschonis. Un puternic incendiu a distrus aproape întreaga localitate în 1469. Începând cu anul 1474, când a fost desființată mănăstirea cisterciană Cârța, localitatea a intrat în administrarea Scaunului Sighișoarei.[2]
Biserica fortificată din Meșendorf
Biserica-cetate din Meşendorf a fost construită în secolul al XIV lea, în stilul goticului timpuriu. Lucrările de restaurare au început în anul 1701, iar în 1888, părţi din peretele circular exterior şi din peretele turnului de la interior au fost demolate, fiind nevoie de materiale de construcţie pentru noua şcoală. În anul 1958, turnul de la sud-vest şi partea estică a peretelui circular, au fost de asemenea dărâmate, datorită pericolului prăbuşirii. Altarul cu două aripi mobile şi două fixe s-a construit după modelul unui altar mai vechi. Tablourile altarului reprezintă scene biblice. În 1923, a fost renovat altarul şi au fost pictate patru imagini noi, reprezentând apostolii. Orga din 1765 a fost înlocuită cu una nouă în 1923. Cu ocazia lucrărilor de reparaţii, în acoperișul turnului au descoperit o cutie de lemn în care au fost găsite actele bisericii, scrise în limba latină,iar preotul când a ţinut slujba în biserică a citit în latină şi germană ce era scris pe acestea. După aceea, actele au fost puse la loc în cutie şi urcate înapoi în vârf. Astăzi, sunt tot acolo.